Клековете често се смятат за краля на всички упражнения – и има защо.

Те са универсално движение за цялото тяло, което осигурява широк спектър от физически ползи.

Нещо повече – клековете могат да са единственото упражнение, което правите на ден и въпреки това те да са достатъчно ефективни, тъй като действат на много нива. От изграждане на сила и мускулна маса до подобряване на цялостната форма и функционална мобилност. 

В тази статия ще проучим защо клековете са едни от най-полезните упражнения и защо трябва да ги включите в ежедневието си.

  • Изграждат мускули в долната част на тялото. При клякане се активират и натоварват едни от най-големите мускулни групи в тялото. Бедрените и седалищните мускули имат голяма площ, което означава, че при натоварване те изгарят много калории и енергия. Това прави тренировката им изключително важна за цялото тяло.
  • Подобряват стойката. Клековете ангажират мускулите на долната част на гърба. Укрепването на мускулите допринася за добрата и изправена стойка. Включването на клекове в ежедневието, ще ви помогне да противодействието на негативните ефекти от продължителното седене пред компютъра.
  • Допринасят за изгаряне на калории и загуба на мазнини. Клековете са упражнение с висока интензивност, което ангажира множество мускулни групи едновременно и води до значително изгаряне на калории. Когато се изпълняват бързо, кляканията подпомагат загубата на мазнини чрез засилване на метаболизма. Включването на клекове в ежедневието ви ще ви помогне да постигнете целите си за отслабване по-ефективно.
  • Подобряват мобилността и гъвкавостта. С напредване на възрастта, поддържането на добра форма и гъвкавост е от решаващо значение за активен начин на живот. Клековете подобряват гъвкавостта на ставите, особено в бедрата, коленете и глезените. 
  • Могат да се правят навсякъде. Клековете могат да се правят навсякъде и по всяко време. Можете да добавяте тежест към тях, но можете и да ги изпълнявате със собствено тегло. Може да правите клекове, дори когато сте на почивка и нямате възможност за посещение на фитнес. Това ги прави едно от най-прекрасните упражнения, които можете да изпълнявате навсякъде, а същевременно да горите мазнини и калории.
  • Клековете повишават тонуса и енергията. Ако правите клекове редовно, постепенно ще се чувствате все по-енергични и издръжливи. Клековете повишават тонуса на мускулите, стимулират техния растеж, а това ви кара да се чувствате все по-енергични и дейни с всеки изминал ден.
  • Лесни са за изпълнение. Клековете са упражнение, което се изпълнява лесно, стига да внимавате за няколко важни момента. Когато свивате коленете, те не трябва да стоят пред пръстите на краката, а трябва да са в една линия. Така предпазвате ставите от натоварване. Другият важен момент е да изправите гърба и кръста, като за целта, клякайки, трябва да изнесете таза максимално назад. Ако спазите тези два важни момента, ще изпълнявате клековете правилно, а това ще направи тренировките ви по-лесни.