Когато чуем пробиотици, първата ни асоциация е благотворното им въздействие върху храносмилането.

Храносмилането и усвояването на хранителните вещества, набавени чрез храната, се извършват от стомашно-чревната система. Стомашно-чревният тракт представлява „бариера“, която възпрепятства навлизането на фактори, които могат да бъдат вредни за човешкия организъм. Въпреки това, пробиотиците са важни за още много други процеси в тялото и имат ключово значение за доброто здраве.

Чрез пробиотиците може да се предпазим от високо кръвно налягане, висок холестерол, различни настинки и вируси.

Какви са ползите от пробиотиците?

  • Възстановяват баланса на чревната флора и нормализират храносмилането. Пробиотиците повишават нивата на В витамините, особено на В12. Те подобряват усвояването на хранителни вещества.
  • Подсилват имунната система – над 70% от имунната ни система се намира в стомаха, така че баланса на бактериите е от ключово значение.
  • По-малко вредни ефекти от приема на антиобиотици – антибиотиците унищожават не само вредните, но и полезните бактерии и може да отнеме до шест седмици, преди нивата им да се възстановят. Засилената консумация на пробиотици по време и след приема на антибиотици може да спомогне за създаването на защита и по-бързо възстановяване на нивата на добрите бактерии в организма.
  • По-малко безпокойство – голяма част от невротрансмитерите, които регулират настроението, се намират в стомаха. Така че ако стомахът ви е в добро здраве, това може да окаже положителен ефект върху начина, по който се чувствате.

Как да си набавим пробиотици?

Натуралните източници на пробиотици са естествено ферментиралите храни, получени благодарение на добавянето на млечнокисела закваска. Киселото мляко е една от най-добрите и класически пробиотични храни. Други такива храни са ферментиралото кисело зеле, кисели краставични, кефир.

Ако не консумирате често тези храни, е препоръчително да си набавите пробиотици чрез прием на хранителни добавки.