Витамин B12, известен още като кобаламин, е водоразтворим витамин, който играе решаваща роля за поддържане на здравето на организма.

Той е един от осемте витамина B и често се пренебрегва, но е жизненоважен за различни телесни функции.

Витамин B12 е сложна молекула, която е от съществено значение за различни физиологични процеси в тялото. За разлика от много други витамини, той съдържа кобалт, поради което често се нарича кобаламин. Витамин B12 се набавя предимно от животински хранителни източници и не присъства естествено в растителните храни. Това го прави особено важен за вегетарианците и веганите.

Защо е важен витамин B12?

  • Една от най-важните роли на витамин B12 е приносът му за производството на енергия. Той играе решаваща роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. B12 помага за превръщането на храната в глюкоза, която е основният източник на енергия за тялото. Дефицитът на B12 може да доведе до умора и слабост.
  • Витамин B12 е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Помага за поддържането на защитната миелинова обвивка около нервните влакна. Без тази обвивка нервните сигнали могат да се нарушат, което води до неврологични проблеми. В тежки случаи дефицитът на В12 може да доведе до увреждане на нервите и необратими неврологични разстройства.
  • В12 е необходим за производството на червени кръвни клетки в костния мозък. Без адекватно снабдяване с B12, произведените червени кръвни клетки могат да бъдат по-големи и с неправилна форма, което води до състояние, наречено мегалобластна анемия. Това състояние може да причини симптоми като умора, слабост.
  • Витамин B12 играе решаваща роля в синтеза на ДНК, генетичния материал във всички наши клетки. Това е жизненоважно за растежа, възстановяването и поддържането на клетките. Също така е важен за развитието на нови клетки, включително тези в кожата, косата и ноктите.

Кой е изложен на риск от дефицит на витамин B12?

  • Вегетарианци и вегани. Тъй като B12 се намира предимно в храни от животински произход, хората, които ги изключват от диетата си, може да имат дефицит на B12.
  • Възрастни хора. С напредване на възрастта способността на хората да усвояват B12 от храната намалява, което води до повишен риск от дефицит.
  • Хора със стомашно-чревни проблеми. състояния като цьолиакия, болест на Crohn и атрофичен гастрит могат да попречат на усвояването на B12.

За да си набавяте достатъчно витамин B12 ежедневно, е важно да включите в менюто си храни като: мляко и млечни продукти, яйца, риба, говеждо месо, животински черен дроб, зърнени храни. 

Ако следвате вегетарианска или веганска диета, помислете за обогатени храни като мляко на растителна основа, зърнени закуски. Освен това, може да приемате и хранителни добавки, за да осигурите на организма си достатъчно количество от този така важен витамин.