В днешния забързан свят здравословното хранене е изключително важно за благосъстоянието ни.

Един от начините да го подобрим, е като включим суперхрани в ежедневното си меню. Те са богати на хранителни вещества, пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни съединения, които допринасят за цялостното здраве. 

Суперхраните обикновено са плодове, зеленчуци, риба, ядки и някои млечни продукти, които са изключително полезни и засищащи. За суперхрани се смятат храните, които са заредени с много повече полезни качества за единица калория в сравнение с останалите храни. 

Ето някои суперхрани, които трябва да включите в менюто си:

  • Боровинки.  Боровинките са богати на антиоксиданти и витамин С, които предпазват клетките от увреждане, стимулират мозъчната функция и подобряват здравето на сърцето.
  • Семена Чиа. Те са богати на Омега-3 мастни киселини и са богат източник на фибри и антиоксиданти. Чиа семената притежават голям брой витамини и минерали, които са полезни за цялото тяло.
  • Спанак. Този зеленчук е с високо съдържание на много основни хранителни вещества. В 90 грама може да откриете 84.2 милиграма калций, 2 грама фибри, 2 милиграма желязо и 24 милиграма витамин С. Яденето на спанак също подобрява и паметта ви. Според проведено проучване се  установява, че възрастните хора, които ядат по една порция листни зеленчуци на ден в продължение на 10 години, имат по-малък когнитивен спад в сравнение с тези, които не ядат толкова листни зеленчуци.
  • Алое вера. Още една суперхрана, която е лесна за отглеждане дори и вкъщи. Неговото полезно действие е доказано при кожни проблеми и за лечение на различните храносмилателни проблеми. Това изключително растение нормализира кръвната захар, намалява възпаленията и има благотворно действие върху бъбреците.
  • Орехи. Те са с високо съдържание на мед и витамин В6, които са важни хранителни вещества. Въпреки, че орехите са с високо съдържание на мазнини, изследванията показват, че хората, които ги ядат редовно, имат по-ниски нива на лош холестерол.
  • Пчелен прашец. Тази храна засилва енергията, неутрализира много алергии и e богатa на антиоксиданти. Пчелният прашец е един от най-богатите източници на био наличен протеин и ни снабдява с витамините В, С, D и Е. Намалява холестеролните нива и забавя процесите на стареене.
  • Годжи Бери. Плодът Годжи Бери идва от Тибет и е изключително богат на антиоксиданти, фибри и витамин С. Тези плодове съдържат повече бета каротен от морковите, повече аминокиселини от цветния прашец и повече желязо от спанака. Те предпазват нашето тяло от болести като рак, лекуват очни проблеми, намаляват кръвното налягане, контролират диабета и са мощна антигъбична храна.
  • Сьомга. Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето, намаляват възпалението и поддържат мозъчната функция.
  • Авокадо. Авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които намаляват нивата на лошия холестерол, поддържат здравето на сърцето и подобряват качеството на кожата и косата.
  • Броколи. Броколите са кръстоцветни зеленчуци, които са богати на витамини К и С, фибри и антиоксиданти. Намаляват риска от рак, поддържат здравето на костите и подобряват храносмилането.