В забързаното ежедневие, качественият сън е нещо, към което много от нас се стремят постоянно.

Различни фактори като стрес,  фактори на околната среда, начинът ни на хранене, играят важна роля върху качеството на съня ни.

Ако включите определени храни в менюто си, това ще ви помогне да заспите по-бързо, да се насладите на по-дълбока почивка и да се събудите, бодри и заредени с енергия.

Тези храни подобряват не само съня, но и цялостното благосъстояние:

  1. Банани. Бананите са отличен източник на калий и магнезий, които допринасят за отпускането на мускулите и подобряват качеството на съня. Те също така съдържат витамин B6, който подпомага производството на мелатонин. Естествените захари в бананите могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през цялата нощ, предотвратявайки смущения в съня.
  2. Бадеми. Бадемите са фантастичен източник на магнезий, който играе решаваща роля в качеството на съня. Магнезият помага за отпускане на мускулите и нервите, а съдържанието на здравословни мазнини и протеини, помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.
  3. Киви. Кивито е пълно с витамини С и К, както и серотонин, невротрансмитер, който подпомага синтеза на мелатонин. Проучванията показват, че консумацията на киви преди лягане помагана хората да заспят по-бързо и да се насладят на по-качествен сън. Антиоксидантите и фибрите в кивито подпомагат цялостното здраве.
  4. Овесени ядки. Овесените ядки са чудесен източник на сложни въглехидрати, които повишават  нивата на серотонин в мозъка. Освен това те съдържат мелатонин, което ги прави естествено средство за спокоен сън. Овесените ядки също са с високо съдържание на фибри, което допринася за 
  5. Мазни риби. Мазните риби като сьомга, скумрия и пъстърва са богати на омега-3 мастни киселини, които са свързани с подобряване на съня. Омега-3 помагат за намаляване на възпалението, понижават нивата на стрес и тревожност и насърчават добрия сън. Също така, тези риби са добър източник на витамин D, който е от съществено значение за поддържане на здравословен цикъл на сън.
  6. Овесени ядки. Знаем, че мелатонинът е хормон, който помага да се контролира цикълът сън/събуждане на тялото. Овесът е естествен източник на мелатонин. Ето защо можем да добавим овесената каша към списъка с храни за добър сън.
  7. Кисело мляко. Малка купичка кисело мляко с малко мед, банан или друга по-лека добавка към него, може да е точно това, от което се нуждаете, за да заспите. Киселото мляко съдържа калций, който е необходим за обработката на стимулиращите съня хормони триптофан и мелатонин. Избирайте натурално кисело мляко, а не готово с добавени захари. 
  8. Чай от лайка. Чаят от лайка е известен със своите успокояващи свойства. Съдържа антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват тревожността и подпомагат добрия сън. Изпиването на чаша чай от лайка преди лягане ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-бързо.
  9. Топло мляко. Вековният лек с топло мляко преди лягане има научна основа. Млякото съдържа триптофан, аминокиселина, която допринася за производството на серотонин и мелатонин, като и двата са свързани с качеството на съня. Освен това успокояващата топлина на млякото действа благотворно на тялото и ума ви.
  10. Мед. Добавете малко количество хубав мед към топло мляко или билков чай няколко часа преди сън. Смята се, че глюкозата в меда допринася за понижаване нивата на орексин, невротрансмитер, който иначе повишава нивото ви на бдителност.