Черният бъз е растение, известно с многобройните си ползи за здравето. Широко разпространен е в Европа и Северна Америка.

Имуностимулиращите свойства на черния бъз са известни от хиляди години насам. Той осигурява мощна защита срещу бактерии и инфекции, тонизира и увеличава енергията, намалява риска от диабет, подобрява храносмилането и метаболитните процеси, и насърчава здравословното отслабване, укрепва кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. 

Черният бъз съдържа мощен набор от полезни хранителни вещества, включително желязо, калий, фосфор, мед, както и витамините А, В и С, протеини, фибри, органични съединения с противовъзпалителна и антиоксидантна активност. 

Черния бъз се отличава с едни от най-високите нива на антиоксиданти, които активно противодействат срещу развитието на хронични заболявания.

Той е богат кверцетин, кемпферол и изорамнетин, фенолни киселини, витамин С, диетични фибри, антоцианини, които придават на плодовете характерния лилаво-черен цвят и са силен антиоксидант с противовъзпалителен ефект.

Ето някои от ползите на черния бъз за здравето:

  • Полезен за сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на фибри в плодовете на черния бъз допринася за премахването на излишния холестерол и увеличаване производството на „добрия” холестерол, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно. Така намалява риска от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови болести. Високите нива на калий в черния бъз предпазват сърцето чрез облекчаване на напрежението в кръвоносните съдове и артериите. Благодарение на съдоразширяващото си действие, калият допринася за понижаване на кръвното налягане и поддържането на здраво сърце. 
  • Полезен за дихателната система. При кашлица и възпалено гърло, бронхит, настинка или друг проблем, екстрактът от бъз може би е най-доброто естествено средство за облекчаване на симптомите. Биофлавоноидите и антоцианините в черния бъз успокояват възпалението и действат отхрачващо. Концентрираният сироп от черен бъз се препоръчва силно и в случаите на астма. 
  • Полезен за храносмилателната система. Само около две шепи от плодчетата на черния бъз покриват повече от 40% от дневната нужда от фибри. Те са богати на диетични фибри, които регулират процеса на храносмилане, елиминират запека, намаляват излишните газове и улесняват всмукването на полезните хранителни вещества в червата.
  • Полезен при диабет. Едни от най-активните съставки в черния бъз въздействат директно върху панкреаса, спомагайки за регулиране нивата на инсулина и глюкозата.
  • Полезен за костите. Антиоксидантните и противовъзпалителните вещества в черния бъз облекчават болката и възпалението, а съдържанието на минерали в състава му,  подпомага костната здравина и развитието на нова костна тъкан. Това е отлична превенция срещу остеопорозата. Подобряването на костната плътност в по-младите години от живота, може значително да забави и дори да предотврати евентуалното развитие на остеопороза в бъдеще.
  • Полезен за имунната система. Благодарение на антибактериалните и антивирусните си свойства, концентрираният екстракт от черен бъз намалява риска от грип и облекчава симптомите, когато грипният вирус вече е факт.
  • Полезен за кожата. Антиоксидантните съединения в растението, в съчетание с обилното количество витамин А, са идеално средство за изглаждането на кожата и намаляване на бръчките, и подобряване на блясъка и тонуса на кожата.
  • Полезен за метаболизма. Високите нива на диетични фибри в черния бъз, в съчетание със солидните количества витамини и минерали засилват метаболизма, подобряват работата на храносмилателния тракт, насърчават усещането за ситост и регулират теглото.