Балансираните нива на холестерол са важен фактор за здравето на сърдечно-съдовата система.

Консумацията на нездравословна храна и липсата на физическа активност в ежедневието, нерядко са причина за появата на висок холестерол.

Преди да прибегнете към лекарствата, има някои природни средства, които спомагат за естественото нормализиране на нивата на холестерола и нямат странични ефекти.

Ето някои от тях:

  1. Зелен чай. Зеленият чай съдържа катехини, които са мощни антиоксиданти. Зеленият чай е известен със способността си да помага в регулирането на нивата на „лошия“ холестерол (LDL). Катехините работят като инхибитори, които подпомагат премахването на „лошия“ холестерол от кръвоносните съдове и намаляват риска от образуване на атеросклеротични шлаки. В допълнение към намаляването на „лошия“ холестерол, зеленият чай увеличава нивата на „добрия“ холестерол (HDL).
  2. Авокадо. Олеиновата киселина в авокадото е тип мононенаситена мазнина, която се свързва с намаляването на нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и увеличаването на „добрия“ холестерол (HDL). Този баланс играе ключова роля в опазването на здравето на сърцето и поддържането на нормално кръвно налягане. Авокадото съдържа и внушително количество фибри, което помага в процеса на изчистване на кръвоносните съдове от излишния холестерол. Освен това, този зелен дар от природата е богат на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и предпазват сърдечния мускул от оксидативен стрес.
  3. Куркума. Активната съставка на куркумата е куркуминът, който е отговорен за нейните благотворни свойства. Той е известен със способността си да намалява възпалението в сърдечно-съдовата система, което често е свързано с високите нива на холестерол. Куркуминът се свързва с регулирането на производството на холестерол в черния дроб, като насърчава тялото да метаболизира „лошия“ холестерол (LDL) и да поддържа баланса между „добрия“ (HDL) и „лошия“ холестерол. Куркуминът също така е силен антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали. Този антиоксидантен ефект допълнително подпомага здравето на сърдечно-съдовата система и помага в предотвратяването на заболявания, свързани със сърцето.
  4. Артишок. Чаят от листата му е много ефективен при висок холестерол. Въпреки горчивия си вкус, чаят подобрява функцията на храносмилателната система, а също така помага на тялото да се освободи от токсините.
  5. Ленено семе. То е източник на алфа-линоленова киселина, която принадлежи към групата на омега-3 мастните киселини. Тези полиненаситени мастни киселини са изключително важни за здравето на сърдечно-съдовата система, като допринасят за намаляването на нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и подобряването на „добрия“ холестерол (HDL).