Според проучвания, публикувани в Националния център за биотехнологична информация в Щатите (National Center of Biotechnology Information USA), черният бъз е изключително ефективен при симптоми на настинка и грип

Симптомите на горните дихателни пътища често се лекуват с лекарства без рецепта, антибиотици и антивирусни лекарства. Поради опасения относно безопасността и ефикасността на лекарствата и антибиотиците, съществува огромно търсене на алтернативно натурално решение.

Черният бъз (Sambucus nigra) се използва за лечение на симптоми на настинка и грип, но няма широкомащабни проучвания или мета-анализи. Този мета-анализ определя количествено ефектите от добавките с бъз и оценява забавянето, включително статуса на ваксинация и основната патология. Този анализ включва общо 180 участници и оценява забавянето като ваксинационен статус и причина за симптомите на горните дихателни пътища.

Установено е, че добавките с бъз значително намаляват симптомите на горните дихателни пътища.

Количественият синтез на ефектите дава голям среден размер на ефекта. Тези открития представляват алтернатива на злоупотребата с антибиотици за симптоми на горните дихателни пътища, дължащи се на вирусни инфекции, и потенциално по-безопасна алтернатива на лекарствата с рецепта за рутинни случаи на обикновена настинка и грип.

Официална информация тук: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670267/