В есенно-зимния период, на всеки от нас може да се случи да хване настинка.

Вместо да позволите на настинката да ви победи, обаче, има няколко хитрини, които могат да ви помогнат да се справите с нея по-лесно и ефективно.

Няма универсален лек, с който като с магическа пръчка да изчезнат симптомите на настинка, но има начини, чрез които да съкратим времето на боледуване.

Ето с какво може да подсилите организма си, за да се справи по-бързо с настинката:

Черен бъз. Черният бъз е традиционно средство, използвано за борба с настинките от векове. Той е богат на флавоноиди и антоцианини, които имат силно антивирусно и противовъзпалително действие. Бъзът съкращава продължителността на настинките при хора с грипоподобни симптоми средно с четири дни. Черният бъз помага и за по-лекото протичане на настинката.

Витамин C. Витамин С защитава организма от вирусите и бактериите, благодарение на антиоксидантните му свойства. След появата на първите симптоми, приемът му може да тушира настинката и значително да се намали продължителността й. Препоръчителната дневна доза на витамин С е 90 mg за мъже и 75 mg за жени.

Цинк. Цинкът е минерал, който има важна роля в укрепването на имунитета и е от съществено значение за синтеза и активацията на антитела, които са ключови елементи в имунната система. Антителата се борят с вируси и бактерии, предотвратявайки тяхното размножаване и разпространение.

Черният бъз, витамини C и D и цинкът работят заедно за укрепване на имунната система, намаляват тежестта на заболяванията и зареждат с енергия и добро настроение през есенните и зимните месеци.