Факторите за зимна умора може да са много – денят е къс, стъмва се рано, а ние често се чувстваме изтощени и демотивирани. 

Можем да преодолеем липсата на енергия през зимата с подходящите стратегии и позитивни промени в ежедневието ни.

Ето някои от причините за лиспа на енергия и как да се справим:

  • Нездравословно хранене. През зимата често консумираме тежки, калорийни храни. Тези храни обаче ни лишават от енергия, допринасяйки за усещане за умора. Заложете на храни, богати на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Яжте по-често, на по-малки порции и включете суперхрани в менюто си.
  • По-малко светлина. Зимата ни лишава от дългите дни навън и вместо това стоим повече време в затворени помещения. Използвайте дневната светлина и се опитайте да прекарвате повече време на открито, дори когато е студено. Витамин D, който се синтезира при излагане на слънце, е ключов фактор за борба с умората.
  • Лиспа на физическа активност. Заради студа ние прекарваме много време вкъщи, което ни прави мързеливи. Липсата на физическа активност също допринеся за умората. Помислете за зимни спортове, като ски или сноуборд, които не само ще ви раздвижат, но и ще ви заредят с адреналин и енергия.
  • Липса на социален живот. Зимата често ни кара да се затваряме вкъщи, но моментите, прекарани с приятелите и семейството могат да ни заредят с енергия и положително настроение. Прекарвайте повече време с тях, било то на семейни сбирки или на вечеря с приятели.