Черният бъз е храст, който принадлежи към семейството Бъзови. 

Плодовете му наподобяват боровинки по форма и големина, но вкусът е по-различен. Ценният състав на бъза включва високо съдържание на фенолни киселини, флавоноиди, познати с антиоксидантната си активност, етерични масла и минерали.

В тези малки плодчета се съдържа цяла палитра от полезни вещества като калий, фосфор, мед, витамини А, С и В6, както и растителни протеини и диетични фибри. Те съдържат забележителна концентрация на желязо, флавоноиди, каротеноиди и аминокиселини. Като прибавим към тях и богатото наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ползите от бъза за здравето са огромни..

Ето някои от тях:

  • Полезен за храносмилането. Бъзът контролира запека, намалява подуването и газовете и стимулира функцията на пикочните пътища. Не е за подценяване и диуретичното действие на бъза. Благодарение на това свойство, той помага на тялото да изхвърли излишните течности и соли, както и да ускори изчистването на токсините.
  • Полезен за сърдечно-съдовата система. Богатото съдържание на фибри, освен за храносмилането, помага и в прочистването на кръвоносните съдове от шлаки и натрупване на лош холестерол. По този начин намалява риска от възникване на сърдечносъдови заболявания, включително високо кръвно. В бъза се съдържат и големи количества калий, който помага в контрола на кръвното налягане, защитава сърцето и бъбреците.
  • Контролира нивата на кръвната захар. Антиоксидантите в бъза въздействат върху клетките на панкреаса, като по този начин подобряват усвояването на инсулина и намаляват нивата на кръвната захар.
  • Полезен за костите и ставите. Благодарение на противовъзпалителните свойства, които притежава, бъза помага в облекчаване на болките в ставите, потискайки възпалението в тях. Освен това наличието на калций допринася за подобряване на костната плътност.
  • Полезен за имунната система. Способността на бъза да поддържа имунната система е добре известна. Антиоксидантите и антоцианините в плодовете на бъза имат общ имуностимулиращ ефект и помагат за засилване на естествената защитна реакция на имунната система, когато това е необходимо, като например при вирусна атака.