Есенният детокс е идеалният начин да подготвите организма си за предстоящите студени дни.

Не е тайна, че храната, която консумираме, се променя през сезоните. От пресни плодове и студени салати през лятото, преминаваме към по-топли супи и обилни ястия. Детоксът ще помогне да подготвите тялото си за тези диетични промени, както и за премахването на всички токсини в тялото. 

Ползите от детоскикацията могат да бъдат много – пълноценен сън, повишена енергия, подобрено храносмилане, по-чиста кожа, загуба на тегло и дори намалено желание за сладко.

Ето няколко съвета, към които да се придържате:

  • Пийте течности. Поддържането на правилната хидратация помага за изхвърляне на токсините, което пък спомага за повишена енергичност и свежест. Добавянето на резен лимон в хладка вода може да бъде успокояващ начин за детоксикация и хидратиране, докато си почивате от работа или от натоварения график.

  • Ограничете стреса. Прочистването на тялото от токсини е чудесно не само за физическото, но и за психическото здраве. Детоксикацията на тялото може да помогне за намаляване на хормоните на стреса, оставяйки тялото ви да се чувства балансирано и енергизирано. Ежедневната разходка е лесен начин за минимизиране на стреса. Въпреки това е важно да се отбележи, че разходката навън сред природата има различен ефект от тази в мола.

  • Пропуснете късното хранене. След хранене е необходимо тялото ви да има достатъчно време да смели храната, преди да легнете. По този начин можете да си починете 8 часа, които са напълно достатъччни за важни функции на тялото, които се извършват през нощта. Някои от тези функции включват възстановяване на клетките, детоксикация на мускулите, хормони, мозъчна ефективност и цялостно здраве и благополучие.

  • Яжте повече фибри. Диетичните фибри са чудесни за подпомагане на детоксикацията на тялото, като поддържат чревния микробиом в идеална форма. Конусмирането на повече диетични фибри е свързано с повишени антиоксиданти и детоксикиращи ензими в черния дроб. Ако ви е трудно да добавите фибри към диетата си, има безброй начини да ги включите в смути. Опитайте сутрешно смути с плодове, тъмни зеленчуци, авокадо, ядки…