Витамин B12 има ключова роля за човешкия организъм.

Той осигурява енергия, поддържа здравето на нервната и кръвоносната система и участва в процесите на клетъчно делене.

B12 е единственият витамин, който съдържа кобалт затова се нарича кобаламин. Той е единственият витамин, който не може да се достави от растенията и слънцето, тъй като се произвежда в храносмилателната система на животните. Растенията нямат нужда от В12 и затова не го произвеждат.

Ето за какво е важен витамин B12:

  • Нервна система. Витамин Б12 подпомага нормалното функциониране на нервната система. Също така подпомага мозъчната дейност, правилното протичане на нервните процеси и нервната проводимост. Витамин B12 играе ключова роля в образуването и поддържането на миелин. Миелинът подобрява проводимостта на нервите и е от съществено значение за бързото и ефективно предаване на нервните сигнали. Освен това витамин B12 участва в процеса на неврогенеза.
  • Енергиен метаболизъм. Витамин B12 участва в обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини и стимулира производството на енергия. Той подпомага правилния ДНК синтез по отношение на формирането на червени кръвни телца и има ключова роля за транспортирането на протеините, необходими за растежа и възстановяването на клетките.
  • Прозиводство на червени кръвни клетки. Здравите червени кръвни клетки са малки и кръгли, докато те стават по-големи и обикновено овални в случай на дефицит на витамин В12. Поради тази по-голяма и неправилна форма червените кръвни клетки не могат да се придвижат от костния мозък в кръвта с подходяща скорост, причинявайки мегалобластна анемия. При анемия, тялото няма достатъчно червени кръвни клетки, за да транспортира кислород до жизненоважните органи. Това може да причини симптоми като умора и слабост.
  • Памет и концентрация. Както споменахме, витамин B12  е от съществено значение за синтеза на нуклеиновите киселини и образуването на миелин, което подобрява електрическата проводимост на нервите. Тези процеси имат преки въздействия върху когнитивните функции, включително концентрацията и паметта. Витамин B12 е важен за синтеза на някои невротрансмитери, като например ацетилхолин, който има роля в предаването на сигнали в мозъка, следователно, влияе на процесите на учене, концентрация и памет.