Витамин D е от съществено значение за поддържането на оптималното здраве на организма.

Известен още като слънчев витамин, той играе ключова роля в множество биологични процеси, включително заздравяване на костите, подкрепа на имунната система и регулиране на различни функции в организма.

Има 2 основни източника от които може да си набавим Витамин Д :

  • Синтетизира се в тялото при продължителен показ на пряка слънчева светлина, когато ултравиолетовите лъчи UVB от слънцето преминат през кожата
  • Храни и хранителни добавки, предимно от животински произход

 

  • Витамин Д е важен за растежа и минерализацията на костите, хрущялите и зъбите. Витаминът D е от съществено значение за абсорбцията на калций и фосфор – два ключови минерала, необходими за поддържането на костите в добро състояние. Този витамин играе важна роля в образуването на костна тъкан и поддържането на оптималната структура на костите.
  • Витамин Д е важен за мускулите, като подпомага производството и растежа на миоцитите. Проучвания сочат, че поддържането на здравословни нива на витамин Д може да увеличи мускулната сила и маса, особено при пациенти с дефицит.
  • Полезен за нервната система. Витамин Д играе важна роля в мозъчните дейности – участва в предаването на нервните импулси.
  • Важен за имунитета. Витамин D е известен със своите имуномодулаторни свойства. Той подпомага имунната система в борбата с инфекции и възпаления. Липсата на достатъчно витамин D може да направи организма по-уязвим към различни инфекции и болести.
  • Витамин Д участва в поддържането на добро ментално здраве и помага в борбата с депресията и умората.  Ниските нива от този витамин са асоциирани с по-висок риск от депресия.

Можем ли да получим достатъчно витамин D от храната?

Храните, които консумираме не могат да бъдат достатъчен източник. За подрастващият организъм или с напредване на възрастта и стареенето, рискът от развитие на дефицит е значителен.

Можем да си набавим по-високи количества витамин Д като консумираме черен дроб от треска, херинга, риба меч, а в по-малки количества той се съдържа в риба тон, телешки черен дроб и яйчни жълтъци.

Затова е препоръчително да приемаме добавки с витамин D.