Фибрите са влакнини, които се съдържат в растителните храни и са важен компонент на здравословното хранене.

Съществуват два вида фибри:

  • Разтворимите фибри (в краставиците, боровинките, боба, ядките) помагат храносмилането да се забави. Поради това, захарите се освобождават и абсорбират по-дълго и се регулира кръвната захар. Също се намалява холестеролът и се удължава чувството за ситост.
  • Неразтворимите фибри (в зеленолистните зеленчуци, моркови, целината, пшеничните и житни трици) съдействат на храната да премине по-бързо през храносмилателния тракт. Така предпазват от запек и помагат на токсичните вещества да не се задържат в организма.

Фибрите осигуряват много ползи за храносмилателната система и цялостното здраве. Добри източници на фибри са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения.

Ето 5 причини да приемате повече фибри:

  1. Грижат се за здравето на червата. Диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от развитие на хемороиди.
  2. Регулират нивата на кръвната захар. Забавят усвояването на захарта и спомагат за подобряване на нивата на кръвната захар. Ако включите в диетата си  неразтворими фибри, може да намалите риска от развитие на диабет тип 2.
  3. Понижават нивата на холестерола. Разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на общите нива на холестерола в кръвта чрез понижаване на липопротеините с ниска плътност или „лошия“ холестерол.
  4. Спомагат за постигане на здравословно тегло. Храните с високо съдържание на фибри, обикновено са по-засищащи, затова и спомагат за намаляване на риска от преяждане.
  5. Нормализират изхождането. Диетичните фибри увеличават теглото и размера на изпражненията и ги омекотяват.

Кои храни съдържат фибри?

Фибри може да откриете в храни като: нишестени, каша, овесени трици, пълнозърнест хляб, сладки картофи, бобови култури, грах, зелен боб, моркови, броколи, царевица,ябълки, круши, горски плодове, сливи, банани, бадеми, лешници и др.

Как да увеличим приема на фибри?

  • Добавете плод към закуската си
  • Добавете семена или ядки в менюто си
  • Добавяйте бобови култури към ястията си