Имунната система е забележителен защитен механизъм, предназначен да защитава тялото от нашественици като бактерии, вируси и други вредни микроорганизми.

Поддържането на силна имунна система е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие.

Благодарение на антибактериалните и антивирусните свойства, които притежава, черният бъз е отлично естествено средство, което осигурява мощна защита срещу бактерии и вируси. Плодовете му са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, което гo прави ценна добавка за имунитета.

Как черния бъз влияе на имунитета?

В основата на имуностимулиращия потенциал на плодовете от бъз са високите нива на антиоксиданти, особено група съединения, наречени антоцианини. Антиоксидантите играят жизненоважна роля в защитата на тялото от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Оксидативният стрес може да отслаби имунната система с течение на времето, което прави тялото по-податливо на заболявания.

Антоцианините, пигментите, отговорни за тъмно лилаво-черния цвят на бъза, са мощни антиоксиданти, известни със способността си да се борят с оксидативния стрес. Тези съединения помагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на възпалението, което често се свързва с различни хронични заболявания.

Една област, в която бъзът е получил значително внимание, е лечението на симптомите на обикновена настинка и грип. Изследванията показват, че екстрактът от бъз помага за намаляване на тежестта и продължителността на тези заболявания. 

Ето как:

  • Повишаване на имунния отговор. Плодовете на бъза стимулират производството на определени имунни клетки, като цитокини, които играят ключова роля в регулирането на имунните реакции. Това помага на тялото да изгради по-стабилна защита срещу вируси.
  • Инхибиране на вирусната репликация. Някои проучвания показват, че екстрактите от бъз инхибират репликацията на грипните вируси. Това потенциално води до по-бързо възстановяване и по-леки симптоми.
  • Облекчаване на симптомите. Сиропите или добавките на базата на бъз осигуряват облекчение при симптоми на обикновена настинка и грип, като хрема, кашлица и треска.