В съвременния технологичен свят, мнозина от нас водят заседнал начин на живот. 

Това се отразява както на физическото, така и на психическото ни състояние. Затова е важно да се отнасяме към движението като част от ежедневните ни дейности. Също така е важно да избираме физически активни навици пред заседнали такива, тъй като мозъкът ни е настроен така, че да предпочита по-неангажиращи активности. С времето ще забележим, че движението ни кара да се чувстваме по-малко стресирани, по-енергични и в по-добро настроение.

Заседналият начин на живот е свързан със сериозни здравословни проблеми. Дълги периоди без физическа активност, могат да бъдат причина за появата на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и дори рискове от развитие на диабет.

Дългите часове пред компютъра или телевизора могат да доведат до неправилна стойка и скованост в мускулите и ставите. Освен това, заседналият начин на живот може да доведе до психологически проблеми като стрес и депресия.

Ето няколко съвета как да сте по-активни в ежедневието:

  1. Създайте си сутрешна рутина. Започнете деня с кратка сутрешна тренировка или поне 15-минутна разходка. Това не само ще повиши енергията ви, но и ще подготви тялото ви за деня, прекаран на бюрото.
  2. Използвайте стълбите вместо асансьора. Избягвайте асансьора и използвайте стълбите. Това е лесен начин да включите кардио в ежедневието си, като едновременно с това ще подобрите мускулния тонус на краката си.
  3. Правете малки почивки за раздвижване. Въведете кратки паузи в работния си ден, посветени на физическа активност. Изправете се, разтегнете се или направете няколко крачки около бюрото. Това ще подобри циркулацията на кръвта и ще намали напрежението.
  4. Разходете се в обедната почивка. Това не само е разтоварващо, но и предоставя възможност за физическа активност и свеж въздух.
  5. Ходете пеша. Ако е възможно, заменете автомобила с ходене пеш или каране на велосипед. Това ще ви предостави допълнителна доза ежедневно движение.

Дори най-малките промени в ежедневната ни рутина могат да окажат голямо въздействие върху здравето ни. Заместването на няколко минути седене с физическа активност, кратки упражнения в офиса или просто промяна в работната среда ще допринесат за цялостното ни благосъстояние.